Készítse el házilag az adventi naptárat, 8 tipp a megvalósításhoz


Az adventi naptár rekeszeinek kinyitása, az adventi időszak az év egyik legvarázslatosabb és legnagyobb várakozással teli időszaka, amely a karácsonyi ünnepek előhírnökeként szolgál. Ilyenkor, karácsonyi dallamok kíséretében, hagyományosan bejgli, mézeskalácssütésre kerül sor, ajándékokat vásárolunk és dekoráljuk otthonunkat, majd minden vasárnap ünnepélyesen meggyújtunk egy új adventi gyertyát. Az adventi időszakot kíséri az adventi naptár, amely erősíti az atmoszférát és enyhíti a hosszú várakozást. Az alábbi egyszerű útmutatók lépésről-lépésre bemutatják és egyben bizonyítják, hogy a naptárnak nem kell boltban kaphatónak lenni és nem kizárólag csak magas kalóriatartalmú finomságokat tartalmazhat, hanem könnyedén elkészíthető saját magunk által, a karácsonyi szertartás részeként.

Az adventi naptárnak 24 kis ajándékot kell tartalmaznia, és ennek megfelelően ugyanannyi rekeszt, zacskót, dobozkát vagy hasonló kisebb elkülönített helyet azok tárolására. Ezeket az elemeket egymáshoz kell rögzíteni, ideális esetben egy dekoratív tartó szerkezeten elhelyezve, könnyen hozzáférhető módon. Bármilyen anyagot használhatunk, a magunk fabrikált daraboktól a háztartási termékek újrahasznosított maradékaiig, vagy akár irodai anyagokig.


1. Adventi naptár készítés szimpla dobozok felhasználásával


Számos alkalmas papírdoboz létezik a piacon. Elsőként a gyufásdobozokat említenénk. Ezeket könnyedén egymáshoz lehet ragasztani. A legnagyobb, 9-es méretnél kezdve, majd szimmetrikusan ráragasztani az 7-es méretű dobozokat, és így tovább, amíg egy karácsonyfa alakja nem jön létre. A tetejére egy karácsonyi díszítést is ragaszthatunk. Az oldalainál "lépcsők" lesznek, amelyeket bevonunk karácsonyi csomagolópapírral, kivéve azokat az apró részeket, ahol a dobozokat meg lehet nyitni. A lépcsőkre írhatunk, vagy pecsételhetjük rájuk az 1-től 24-ig terjedő számokat.


A másik módja a gyufásdobozok összeragasztásának, hogy a dobozokat laposan helyezzük el egymás mellett: 2 + 2 közvetlenül egymásra (ez lesz az alap), majd rájuk helyezünk 6 + 5 + 4 + 3 + 2 dobozt téglaként.
A másik lehetőség, hogy kartondarabokat használjunk a saját elképzeléseink szerint. Készítsünk sablont és vágjuk ki a kartont a sablon alapján, majd ragasszuk össze a dobozokat ragasztóval. A kocka forma nem feltétlenül szükséges, a kúp és hasonló alakok is megfelelőek lehetnek. Dekorálhatjuk őket színekkel, kis karácsonyi dekorációkkal, vagy kis szalagokkal - de ne felejtsük el hozzáadni a számokat.


Ezeket a mini ajándékokat asztalra tehetjük, vagy más bútorra helyezhetjük el, felakaszthatjuk őket díszes zsinórokra, vagy rendezetten elhelyezhetjük őket például a könyvespolcra, vagy akár a kandalló nem tűzveszélyes polcaira, részeire.


2. WC-papír tekercsekből is készülhet adventi naptár!


A WC-papír tekercseket is fantasztikusan lehet felhasználni adventi naptár készítéséhez. A nagyobb belső méret lehetővé teszi, hogy nagyobb ajándékokat is tároljunk bennük. Az egyetlen kihívás az, hogy találjunk ki egy olyan zárást, amely könnyen eltávolítható. Megpróbálhatjuk bereteszelni a tekercsek végét előre elkészített papírokkal, amelyekre előre fel vannak írva az adventi napok számai, vagy díszítő vattával, textillel vagy hasonló anyaggal is lezárhatjuk a végét. Ügyes kezű olvasóink biztosan képesek lesznek akár nyitható papír fedeleket készíteni, amelyek a tekercsekre illeszkednek.


A megtöltött tekercseket szépen elrendezhetjük dekoratív módon. Egy nagy kartonra először fessünk egy zöld karácsonyfa alakot. Használjunk egy üres tekercset és rajzoljunk 24 kör alakot a kartonra. Ezekre a jelzett helyekre ragasszuk fel a megtöltött tekercseket. Helyezzük az egész kartont egy keretbe és akasszuk fel a falra. Alternatívaként a kartonból készíthetünk háromdimenziós tető alakot, a 23 tekercset pedig rendezzük alájuk ház formájában, a 24-edikből pedig kéményt készíthetünk.
A tekercseket teljes egészében, még a nyílásokkal együtt is becsomagolhatjuk díszes papírral, és kis henger alakú ajándékokká alakíthatjuk őket, amelyek majdnem bárhol elhelyezhetők.


3. Papírzacskókból is készülhet adventi naptár


Az egyszerű megoldások számos házilag készített adventi naptár változatot kínálnak, mint az egyszerű papírzacskók. Sok minden elfér bennük, díszíthetők és jól formázhatók. A hagyományos barna zacskók legjobban a fehér hópelyhekkel és piros csillagokkal, Mikulás-sapkákkal érvényesülnek. A számokat is írhatjuk, ragaszthatjuk vagy rögzíthetjük címkék formájában. A kész csomagokat hajtással lehet lezárni, és középen, a felső (hajtott) szélek alatt készíthetünk egy lyukat, amelyen keresztül fűzőt, madzagot vezethetünk át, ezzel  a technikával könnyen felakaszthatjuk a zacskót.


Felakaszthatjuk egy íves darabra, amelyet megfestünk zöld színben. Használjuk egy üres zacskóval, és rajzoljunk 24 kör alakot a lapra. Ezekre a jelzett helyekre ragasszuk fel a megtöltött zacskókat. Helyezzük az egész kartont egy keretbe és akasszuk fel a falra, és el is készült a házilag gyártott adventi naptár.


Alternatívaként a kartonból készíthetünk háromdimenziós tető alakot, a 23 tekercset pedig rendezzük alájuk ház formájában, a 24-edikből pedig kéményt készíthetünk.
A zacskók közül néhányat rövidebbre vágjunk, göngyöljük fel, formázzuk fürt alakúvá, vagy cseréljük le őket egy kis Mikulás csizmára.


Ha szeretnénk, hogy a csomagok ne lógjanak, hanem inkább le legyenek helyezve, fehér fából készült csipeszt használjunk, amelyre csíptethetünk egy számszalagot. Ideális hely lehet az új adventi naptár tárolásához egy kosár.


4. Borítékokból is frappáns adventi naptár születhet


A karácsony egyik főbb lényege az, hogy több időt tudjunk együtt tölteni a szeretteinkkel, így az adventi meglepetések sem feltétlenül kell, hogy anyagi jellegűek legyenek. Ehelyett közös tevékenységek lehetnek, amelyekre az év során nincs lehetőség. Gyakorlati szempontból az adventi naptár készítése azt jelenti, hogy egyszerűen csak borítékokra van szükségünk. Ezekbe helyezzük a tevékenységek neveit tartalmazó jegyzeteket, és a borítékokat ragasszuk le a megfelelő számokkal ellátott matricákkal (amelyek könnyen beszerezhetők papír-írószerboltokban). Kissé több tervezést és előrelátást igényel, hogy ne süsünk süteményeket például túl korán, és ne december 25-ére szervezzünk családi mozilátogatást, de kellő odafigyeléssel ezt biztosan sikerül elérni. Természetesen nincsenek határok az borítékok díszítésének csak a képzeletünk szabhat határokat.


A kész borítékokat rögzítsük egy fa keretbe helyezett kartonra, vagy egy szezonálisan díszített régi képkeretbe, vagy egyszerűen csak csipeszekkel egy kifeszített madzagra.
Akinek fellobbant a játékosság tüze, beszerezhet egy vékony furnérlapot, körülbelül 1 x 1 méteres méretben. Fessük fehérre és verjünk bele szegeket vagy tüskéket úgy, hogy négy központosított háromszög tetejét alkossák, karácsonyfa kontúrjai szerint (keskeny alap, hosszú oldalsó szárak). Ezeket a tüskéket vékony sötét dróttal kössük össze. Erre a modern, minimalista dizájnra rögzítsük az egyforma díszekkel ellátott borítékokat.


A korábban említett dobozokkal, tekercsekkel, csomagokkal és borítékokkal különböző méretű és alakú érdekes adventi naptárak jönnek létre. A tökéletesítés után biztosan vonzó konstellációkat fog Ön is létrehozni.


5. Konzervdobozokból készült adventi naptár?


A konzervdobozokat könnyedén álcázhatjuk, így egy igazán egyedi adventi naptárt készíthetünk házilag. Kívül teljesen befedhetjük szimplán fehér papírral, és a további dekoráció már csak a fantáziánkon múlik. Ha a nyílás körül a széle éles maradt, el kell tüntetni. Például olvasztott ragasztóval könnyedén semlegesíthetjük ezeket a veszélyes részeket az elektromos ragasztópisztollyal. És ha már előkerült a ragasztópisztolyunk, akkor ragasszunk azonnal kis ágakat, szalagokat, filc csillagokat vagy hasonlókat, amelyekkel gyönyörűen dekorálhatjuk a rekeszeket. Számtalan lehetőség szerint rendezhetjük a konzerveket. Például lehetőség van a konzervdobozokat piramis formában elhelyezni, ez ugyan magas lesz, de a lehető legstabilabb.


Rusztikus hangulatot érhetünk el apró fém fogantyús vödrökkel. Az előnyük az, hogy több lehetőség van a felakasztásukra, mint az eddig felsorolt eszközöknél. Például  vastag szögekkel is rögzíthetjük őket, amelyeket egy régi lakkozott raklapba verünk, vagy annak egy részébe, így még hangsúlyosabb lesz a vintage, vidéki hatás. A következő módszerrel több oldalról is hozzáférhetünk, hogy öt vékony fa rudat kötünk össze mindkét végénél kb. 30-40 cm-es távolságban (mint egy kötéllétra). A füles vödröket ezen a szerkezeten akasszuk fel, és az egész dekorációt rögzítsük a mennyezethez, esetleg mennyezeti gerendához.


6. Saját késtíésű adventi naptár textil táskákból


A textíliák is számos lehetőséget kínálnak a kreatív ötletek számára. Vásárolhatunk húzózáras táskákat, kis zsákokat, szütyőket zsinórral. Használjunk sablont a számokhoz és arany fényű spray-vel fessük meg a zsákokat, majd töltsük meg ajándékokkal és csipeszekkel rögzítsük egy dekoratív kötéllel. Háttérként egy nagy kartont vagy régi képkeretet használjunk, amelyre feszített vásznat fogathatunk fel. A szélein cikk-cakk stílusban rögzítsük a kötelet a táskákkal, majd tegyük ki a kész adventi kalendáriumot egy látható helyre.
A piros zoknik fehér szőrmés szegéllyel, kesztyűk és Mikulás-sapkák nemcsak a gyerekeknek lesznek vonzóak. Legjobban a kandalló környezetében mutatnak, és a különböző hosszú zsinórokon felakasztva sem veszítik el a varázsukat.
Aki szeretne ezzel foglalkozni az egy könnyű textil tárolót is beszerezhet. Ezekre arany színű számokat fújhatunk, majd megtölthetjük ajándékokkal és csipeszekkel rögzíthetjük őket egy dekoratív kötélre. Háttérként egy hímzőgyűrűt használjunk, amelyre kifeszítjük a vásznat. A szélein cikk-cakk stílusban rögzítsük a kötelet a táskákkal, majd tegyük ki a házilag készített adventi naptárunkat egy jól látható helyre.


A korábban említett dobozokkal, tekercsekkel, csomagokkal és borítékokkal különböző méretű és alakú érdekes adventi naptárak jöttek létre. Osszuk meg ismerőseinkkel, milyen remekműveket alkottunk meg.


7. Adventi naptárkészítés befőttesüvegekből? 


Egy másik eredeti és elérhető termék a befőttesüveg. Sokféleképpen díszíthető és nagyobb tárgyakat is befogadhat. Az üveg bekenése ragasztóval és sűrű sóval jégkristályhatást kelt. Hagyományos karácsonyi színekkel is festhetők - zölddel, pirossal, esetleg arany- és ezüst színsprével. Kísérletezhet a kupakkal is - azon kívül, hogy ajándékpapírral vagy anyaggal fedhetők le, szépen mutatnak rajta a kis tobozok és ágak, dróttal vagy ragasztóval rögzítve. A számokat kis matricákkal lehet jelölni, az üveg kupakjára ragasztva.


8. Szabadon elérhető ajándékok


A díszítés ötletét magasabb szintre lehet vinni, és ezzel tovább emelni az adventi naptár funkcióját, mint például a fa díszítőelemek tárolójaként is funkcionálhat a fához. A képkeretből származó üres keretekben feszítse ki a 24 legszebb karácsonyi gömbjét, pelyhét, üstökét, angyalkát vagy állatot. Minden nap egy családtag áthelyez egy díszítést a fára.


A bemutatás módja persze nem csak keretekre korlátozódik, a díszek jól mutatnak fával, papírral vagy egyszerűen egy szokásos falon is.


Adventi tevékenységek az adventi naptárba zárva


Ha az adventi tevékenységek jobban tetszenek Önnek, mint az ajándékok, de nem sikerül 24-et összegyűjteni, itt van néhány tipp: karácsonyi dalok éneklése forró csokoládéval, levélírás a Télapónak vagy Mikulásnak, karácsonyi vásárok látogatása, közös korcsolyázás, közös mézeskalács sütés, olvasás a világ különböző karácsonyi hagyományairól, karácsonyi filmek nézése, karácsonyfa díszítése, közös alvás az egész családnak egy éjszakára a nappaliban, karácsonyi dalok közös éneklése távoli családtagoknak, rokonoknak, ismerősöknek Skype-on, Messenger-en vagy hasonló szolgáltatáson keresztül, palacsintát készíteni vacsorára, elmenni egy könyvesboltba, venni egy karácsonyról szóló könyvet és esténként abból olvasni, hóember készítése, karácsonyi díszek felkutatása a városban.


Házilag adventi naptárt készíteni fantasztikus lehetőséget kínál a kreativitásunk kibontakoztatására és a család együtt töltött idő és közös emlékek élménye szempontjából. Az elkészült adventi naptár nemcsak szép dekoráció lesz, de emlékezetes pillanatokat is teremt a karácsonyi várakozás idején.