12 Ötlet a gyermekszoba falainak díszítésére

Szeretne egy kiegészítést a családi házához, vagy új lakásba költözik, és a gyermekszobáról is szeretne gondoskodni csemetéje számára? Azonnal szembeötlik a kérdés, hogyan rendezze be a szobát, hogy gyermeke ne csak szeresse, hanem jól érezze magát benne, jól aludjon és szépen fejlődjön. Lehetőséget tárházát vizsgáltuk meg a gyermekszoba falainak díszítésére, mivel a fiú kék és a lány rózsaszín színekhez való igazodás már nem fedi le a szokásokat és az igényeket.

Gyermekszoba falainak díszítése - A falak színei

A falak legalapvetőbb előkészítése a glettelés és csiszoláson túl a választott festék felhordása, azaz kikifestjük őket. Milyen színeket válasszon, és hogyan befolyásolhatják gyermeke mentális fejlődését a színek? HIsezn olyan jelentőségteljes hatással bírnak ránk a színek...

Nézzük a piros színt

Erős, kifejező és stimuláló szín. Kimutatták, hogy energizálhatja a gyermekeket és nagy mértékben növelheti a koncentrációt, de a vörös színnek való túlzott kitettség néhány gyermeket, különösen a kisgyermekeket idegessé teheti. Ezért javasoljuk inkább a kiegészítő, kiemelő szín helyett, amely a szobában van, a hűvös színeket.

Zöld szín hatásai

Emlékszik arra, hogy az iskolákban tendencia volt, hogy ezt a színt gyakran közvetlenül az osztálytermekben használják, akár falakon, akár padokon? Nem volt véletlen. A zöld egy nyugtató szín, amely frissességet kölcsönöz, és egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a zöld javítja az olvasási koncentrációt és a szövegértést. Ha ezt a színt választja, javíthatja gyermeke tanulásának körülményeit. Azonban próbáljon ragaszkodni a világosabb árnyalatokhoz, mert  minél sötétebb az árnyalat, annál komorabb lesz a szoba.

Kék szín hatásai

Tipikusan ezt a színt a fiúk szobáiban használják, de mindkét nem számára előnyös lehet, ha ez a nyugtató szín veszi körül. A kék szín kimondottan nyugtató hatású, különösen a hisztire hajlamos gyermekeknél, mivel egyes tanulmányok szerint csökkenti a pulzusszámot és a vérnyomást. Azonban ne essen túlzásba a kékkel, a túl sok kék, ami inkább a hűvös színspektrumban van, enyhe depressziós hatásokat okozhat. Próbálja meg ízlésesen kombinálni a melegebb színekkel, például a sárga vagy a piros kontrasztos elemekkel.

Sárga szín hatásai

A nap színe, amely sok optimizmust és jó hangulatot hoz gyermeke szobájába. Fókuszt elősegítő hatása lehet a gyermekeknél, és még azt is mondják, hogy segít a memória javításában. Nézzük meg a sárga negatívumait is. Ha gyermekének alvási nehézségei vannak, ennek a színnek a jelenléte még nehezebbé teheti számára az elalvást, mivel nappali légkört teremt. A sárga nagyon jól kiegészíthető például zöld, kék vagy szürke színnel, és ezeknek a kombinációknak a használata kiegyensúlyozottabbá és kellemesebbé teszi gyermeke szobáját.

Szürke szín hatásai

Kiváló kontrasztos vagy kiegészítő szín, de önmagában használva magány érzését idézheti elő. Ezért, ha úgy döntött, hogy ezt a színt választja, próbálja meg mértékkel használni, és melegebb színekkel egészítse ki.

Rózsaszín szín hatásai

Hagyományosan a lányok gyermekszobáiban használják, de szerencsére ez a sztereotípia is fokozatosan megszűnik, mivel mindkét nem profitálhat belőle. A rózsaszín nyugtató, és elősegíti az empátia és a gondoskodás érzését. Ez arra késztetheti a gyerekeket, hogy gondoskodóbban és figyelmesebben viselkedjenek, és erre manapság egyre nagyobb szükség van. A rózsaszín problémája azonban elsősorban az, hogy unalmassá válik, különösen, ha telítettebb árnyalatairól van szó. Ezért, ha azt szeretné, hogy gyermeke néhány hónap múlva ne kérje a falak újra festését, próbáljon finomabb árnyalatot keresni.

Lila szín hatásai

Mélyebb gondolkodást, érzékenységet és lelkiséget inspirál. Ennek a színnek az érzékeny hozzáadása segíthet lenyugtatni a nyugtalan, ideges gyermeket, és segíthet neki többet gondolkodni arról, amit csinál. Ha azonban gyermeke már nagyon átgondolt és érzékeny, akkor ezt a színt inkább kiegészítőnek ajánljuk.

Barna szín hatásai

A barna földes tónusa segíthet a gyerekeknek stabilabbnak és magabiztosabbnak érezni magukat a környezetükben. Gyönyörű háttérként is szolgál az élénkebb színekhez, lehetővé téve a szülőknek, akik barnát használnak alapként, hogy több teret adjanak a kreativitásnak. A túl sok barna azonban sötétnek tűnhet, csökkentheti a helyet és szorongást okozhat gyermeke számára, ezért válasszon többször világosabb árnyalatokat, vagy kombinálja például bézs színnel.

Narancssárga szín hatásai

Bizonyítottan javítja a gyermekek kommunikációját és szocializációját, és segít nekik együttműködőbbnek, extrovertáltabbnak és magabiztosabbnak lenni. A narancssárga túlzásba vitele, ellenkező hatást okozhat. Ismét lágyabb árnyalatokat ajánljunk, vagy világosabb zöld árnyalatokkal, krémmel vagy levendulával kombinálva.

Gyermekszoba falainak díszítése - Fali matricák széles választéka

Akár a fent említett színek egyikét választotta, akár a klasszikus fehérhez ragaszkodott, falmatricákkal is változatossá teheti gyermeke szobáját.

A fali matricák okos és népszerű módja annak, hogy különféle élénk színű tájképeket vigyen át gyermeke szobájának falaira, amelyeket gyermeke érdeklődéséhez és hobbijaihoz igazíthat. A matricák praktikussága abban is rejlik, hogy nem jelentenek állandó megoldást, így bármikor áthelyezheti vagy eltávolíthatja őket, és falai tiszták és sértetlenek maradnak. Így folyamatosan frissítheti őket, hogy tükrözzék utódai aktuális életkorát és hobbijait. Kínálatunkban különféle állatokat, erdőket vagy még egzotikusabb, akár dinoszauruszokat talál, amelyek népszerűek mind a kisgyermekek, mind a természet szerelmesei körében.

Gyermekszoba falainak díszítése - Matricák nagyobb gyermekeknek

A nagyobb gyermekek számára, akik szeretnek elmenekülni a fantáziavilágba, számos jelenetet talál a mesékből és a mesefigurákból, például sellőkből, tündérekből, egyszarvúakból vagy szörnyekből.

Gyermekszoba falainak díszítése - Autós fali matricák

A közlekedés kis rajongói biztosan értékelni fogják az autókkal, repülőgépekkel vagy léggömbökkel teli falat, amely gyakran az utazás kalandjának érzését idézi elő, közvetlenül a szobájukban.

Magasságmérő fali matrica

A fali matricáknak gyakran használati funkciójuk van, így nem pusztán a gyermekszoba falainak díszítésére kínálnak dizájnos megoldást. A magasság mérő, amelyen rögzíteni fogja, hogy gyermeke milyen gyorsan növekszik, mintákkal díszítve soha nem nézett ki jobban, mint amikor az imént említett mesefigurákkal díszítjük körbe.

Hatalmas világtérkép fali matricák

A világ hatalmas térképei, amelyek lefedik az egész falat, ahonnan a gyerekek sok információt kapnak, dekoratív és oktatási funkciót töltenek be, így gyermekének jó alap tudása lesz földrajzból már az első osztályba való belépés előtt.

Egyedi fali matrica készítés

Természetesen lehetőség van a matricák személyre szabására így például lánya vagy fia nevét is hozzáadhatja a már említett magasság mérőhöz. A falmatricák a fent említett okok miatt mindenképpen jó választás a gyermeke szobájába. Egyedi fali matricák készítésében is szívesen segítünk. 

Egyszerű felhelyezés

Tekintse meg videós útmutatónkat a fali matricák felhelyezéséről.

Falfestmények

A falfestmények előnye a falmatricákkal szemben, hogy motívumuk szinte korlátlan, csak alkotójuk képességei és kreativitása korlátozza. A hátránya továbbra is egy ilyen munka tartóssága, amelyet csak a fal újra festésével vagy tapétázásával lehet eltávolítani. Ezenkívül szüksége lesz egy képzett művészre, hogy elkészítse a kívánt munkát az Ön számára. Ha Ön maga művészi tehetséggel rendelkezik, győződjön meg róla, hogy ezt a lehetőséget is figyelembe veszi, mert egy ilyen személyesen létrehozott munkának is nagy varázsa van, és gyermeke számára felülmúlhatatlan lesz az értéke.

Törekedjen az egyszerűségre

Nem kell azonnal valami bonyolultat létrehoznia, a gyerekek nagyon szeretik azokat a falakat, amelyekre erdőt vagy hegyeket festenek. Egy ilyen természetes tájat ábrázoló fal gyakran úgy érzik, mintha valóban a természetben lennének.

Háttérképek

A gyermek szobájának díszítésének másik lehetősége a játékos háttérkép. A szokásos színes faltól vagy a különböző festmények kombinációjától eltérően a háttérképek élénk színű mintákat kínálnak, vagy, mint a matricák, különböző jeleneteket és figurákat. A ragasztás egyesek számára is könnyebb lehet, mint egy egész szoba újradíszítése. Ez a megoldás állandó a falmatricákhoz képest, ugyan a háttérképeket nehezebb megváltoztatni vagy teljesen eltávolítani, ha megunja. Mégis teljes egészsében magávalragadó élményt biztosít egy ilyen térben élni, dolgozni, ahol valamilyen grandiózus kép lengi be a teret.

Tábla fal

Az úgynevezett palatábla fal is nagy népszerűségnek örvendett az elmúlt években. Ezt általában olyan filmragasztással érik el, amelynek felülete hasonlít egy iskolai táblára, és krétával írható. Ez különböző méretekben kapható, és akár az egész falat lefedheti vele. Azonban nem ajánljuk az olyan verziókat, pontosan a korábban említett problémák miatt, amelyek túl sötét színekben kerülnek kivitelezésre, azok komorságot és kedvtelenséget okozhatnak. Ha azonban bölcsen helyezi el, akkor minden gyermekszoba szép és kreatívan használható elemévé válik. A gyermek rajzolhat, írhat rá. Ha nem szeret krétával írni, vannak olyan fehér táblák is, amelyekre mosható filcekkel írhat.

3D faldekoráció

Különböző 3D-s dekorációk, amelyek a falhoz tapadnak vagy a mennyezetről lógnak, szintén gyönyörű dekoratív kiegészítők. Az ilyen dekorációk nagyon népszerű motívuma jelenleg egy fa, és sok gyermekszobát találunk, ahol valamilyen 3D formában található. Sokszor van egy törzs és néhány ág az egyik falon, de más is belóg a térbe, és egy igazi fa benyomását keltik a szobában. A falon lévő ágakat gyakran polcként használják, és izzók is könnyen elhelyezhetők a térbe kiálló ágakon, eredeti, egyedi lámpatestet hozva létre.

Természetesen vannak egyszerűbb motívumok, mint például a különböző kozmikus testek, például bolygók, holdak vagy csillagok. A minimalizmust gyermekszobákban is használják, és ha rajong érte, vessen egy pillantást a különféle monokróm, többnyire fehér, origami állatgyűjteményekre, amelyek a megfelelő hangulatot adhatják gyermeke szobájának.

Polcok

A speciális polcoknak köszönhetően hasznos és kreatív helyet hozhat létre a gyermekszobában, ahol gyermekei különlegesnek érzik magukat. Például a cikk-cakk polcok, amelyek első pillantásra nem tűnnek praktikusnak, kiváló választás sok gyerekszoba számára. Ha könyveket szeretne elhelyezni az ilyen polcokon, szerezzen be nekik eredeti könyvdugókat, amelyek biztosítják, hogy a könyvek ne essenek le, még akkor sem, ha ferdén vannak elhelyezve. Speciális anyagokból polcokat is készíthet, amelyek megfelelően kiegészítik gyermeke stílusát. Például, ha szeretik a gördeszkázást, készítsen polcokat régi gördeszkákból.

Mászófal

Szereti a hegyeket, vagy talán hegyet is szokott mászni? Szeretné ebbe az irányba vezetni gyermekét? Használja fel szobájának egyik falát mászófalra, különböző nehézségű fogásokkal. Különösen magasabb belmagasságú lakásokba ajánljuk, de ha praktikusan helyezi el a kapaszkodókat, akkor a kisebb falakon is elfér a gyermek számára elegendő nehézségi fokkal. De mindig figyeljen a biztonságra, helyezzen szőnyeget, szivacsot a fal alá, és ne hagyja, hogy a gyermek felügyelet nélkül másszon.

Plakátok

Szinte mindannyian átmentünk a plakátkorszakon. Sok gyermek- és különösen tizenéves szobáiban zenei bálványok, színészek vagy népszerű zenei magazinokból kitépett zenekarok plakátjait találja. Manapság azonban a lehetőségek sokkal gazdagabbak, és bármilyen témában megtalálhatók plakátok. A már említett bálványokon kívül oktatási plakátokat, különféle grafikákat vagy kedvenc könyv- és filmkaraktereik stílusos művészi ábrázolását is beszerezheti gyermekeinek. Világhírű tudósok plakátjai inspirálhatják gyermekét jobb tanulmányi eredményekre.

Festmények

Nem kell sokat mondania a képekről. Ez az egyik leggyakoribb fali dekoráció. Talán csak a művészet fontosságát hangsúlyozzák a mai világban és pozitív hatását gyermekei esztétikai érzékenységére. Ezért ne habozzon, és már korán vegye körül gyermekeit művészeti elemekkel. Ha gyermekei művészi hajlamokat mutatnak, adjon nekik egy helyet, ahol kiállíthatják első műveiket.

Fali lámpák

Még a kis fali lámpák is nagyon kellemes légkört hozhatnak gyermekének. A csillagmotívumok gyakoriak, de a szokásos ízléses izzókkal nem tévedhet. Válasszon azonban alacsonyabb fényerőt és melegebb fényt, hogy a szoba hangulatos legyen, és a felesleges fény ne okozzon fejfájást.

Ne felejtse el a mennyezetet! A kis foszforeszkáló matricák igazán alkalmasak erre. A legnépszerűbb motívumok a csillagok, amelyekkel átadhatja a gyermeknek a szabadban alvás érzését. A foszforeszkáló matricák csak enyhén világítanak, és nem befolyásolják a baba vagy kisgyerek alvását.

Az ábécé

A különböző formájú, méretű és anyagú betűk szintén népszerű dekorációk az óvodáskorú, netán már kisiskolás gyermekek körében. Ha meg akarja tanítani őket gyorsan olvasni, gondoljon arra, hogy elhelyezi őket gyermeke szobájában. Az, hogy matricákat vagy nagy 3D-s betűmodelleket választ, csak az Ön ízlésén és lehetőségein múlik. Általában akkor hasznosak, ha olyan tárgyakat vagy állatokat szimbolizálnak, amelyek egy-egy adott betűvel kezdődnek.

Nem számít, hogyan rendezi be gyermeke szobáját, a lényeg az, hogy kényelmesen és biztonságban érezze magát, és hogy jól és sikeresen nőljön fel benne. A megfelelően berendezett gyermekszoba még sok éven át bevésődik az emlékezetükbe.